woensdag 12 juli 2017

21 aug Casper - Laramie

Om half zeven ben ik wakker. Ik loop naar het raam en kijk om het hoekje van het gordijn. Geen wolkje in de lucht te zien! Als we een uurtje later de televisie aanzetten, is er maar één nieuwsonderwerp: de eclips. Op het scherm waar een weerman de percentages bewolking laat zien, staat bij Casper 'ND' - dat staat voor 'no data'. Dat betekent dat er geen bewolking bij Casper is. Niets staat dus een mooie zonsverduistering in de weg.


We installeren ons op een grasveldje op een heuvel tegenover het hotel. Om ongeveer half elf begint het verduisteringsproces. We zetten onze eclips-brilletjes op en kijken af en toe naar de zon. We zien hoe de maan steeds meer van de zon bedekt. Zonder eclips-bril op zou je overigens niet zeggen dat de maan bezig is om de zon te verduisteren. Het blijft een gloeiende witte bol aan de hemel.

Pas als de maan de zon bijna heeft bedekt merk je een effect. Het wordt kouder, daar had ik niet aan gedacht - tijdens de eclips zakte de temperatuur met bijna zeven graden las ik later ergens - en het licht wordt minder fel.

Het grasveldje met de dochters op de handdoek
Die gele bal is de zon gefotografeerd door de eclipsbril heen


en hier doet de maan zijn werk


Een deskundige bekijkt de zaak
Nog meer deskundigen aan het werk


En dan wordt het donker
En dan gebeurt het opeens. De maan heeft de zon helemaal bedekt en plotseling is er geen zon meer, maar zien we een grote zwarte bal met een lichtkrans er om heen aan de hemel staan. De eclipsbrilletjes kunnen af. Wow, dat is een spectaculair gezicht. Links en rechts klinken de oehs en aahs. Vogels vliegen op, straatverlichting gaat aan en ook de verlichting van het Motel6 bord reageert op de verduistering en floept aan. Echt helemaal donker wordt het niet - daarvoor is er te veel stadslicht - maar wat een prachtig natuurverschijnsel. Dit is iets wat diepe indruk maakt. Bij elkaar duurt het ruim twee minuten en we genieten volop. Dan verschijnt er aan de bovenkant een rode gloed en dan, pats boem, daar is het zonlicht weer. De brillen moeten direct weer op en de maan geeft de zon weer de ruimte.


We zijn blij dat we deze totale zonsverduistering hebben mee gemaakt. Het verschil met een gedeeltelijke zonsverduistering, zelfs eentje van 99%, is enorm.We hebben overigens geen tijd verspild met het maken van een foto van de volledige verduistering. Dat is zonde van de tijd. Anderen met professionele apparaatuur kunnen dat veel beter zoals ene Armin Kübelbeck laat zien met deze foto genomen in Saint Paul, Clarendon County, South Carolinaop en geplaatst op Wikipedia.

Bij ons was de lucht er om heen minder donker
's Middags is er al weer een wow-gevoel, alleen deze keer een heel ander wow-gevoel. Nog nooit in zo'n grote file gereden. Ik schat dat we bij elkaar in een file van ruim 100 mijl hebben gereden richting Lamarie, de stad waar we overnachten. Alle mensen die uit het zuiden naar Casper kwamen, en daar verspreid over meerdere dagen heen reden, rijden nu ongeveer tegelijkertijd terug. De normale reistijd voor Casper - Laramie is iets minder dan 2,5 uur. We hadden op een uurtje vertraging gerekend, maar uiteindelijk hebben we ruim vier uur vertraging en doen wij er 6,5 uur over om in Casper te komen.

Onderweg zien we in de file diverse mensen hun geduld verliezen. Die proberen de file links of rechts in te halen. Niet altijd gaat dat goed. We zien liefst twee beschadigde auto's en één motor met schade aan de kant van de weg staan.


Rechts probeerde iemand de file in te halen door in de berm te gaan rijden.
Een eindeloze sliert auto's

Tegen zeven uur komen we in Laramie aan en checken we in ons hotel in. Even later rijden we naar het oude centrum van Laramie om er te gaan eten. Laramie is een leuk plaatsje. We lopen er een rondje en bekijken er ook een aantal muurschilderingen. We gaan eten bij Jeffrey's Bistro. Het smaakt erg lekker moet ik zeggen.

 

Muurschilderingen in Laramie
Tegen elf uur zijn we weer terug in ons motel. Nog nooit zo'n mooi natuurverschijnsel gezien en nog nooit zo lang in een file gereden.

Aanvulling achteraf: terug in Nederland blijkt dat we de kans hebben laten lopen op 'fifteen minutes of fame'. Tien dagen voor de eclips stuurde de producer van Erik Mouthaan van het RTL-nieuws ons dit mailtje:

"Op het allesamerika forum zag ik dat jullie de zonsverduistering van 21 augustus in Casper, WY gaan kijken. Ik werk als producer voor RTL-correspondent Erik Mouthaan. Hij is ook van plan de zonsverduistering daar te gaan kijken.

Wij zouden het erg interessant vinden als Erik misschien met jullie daar kan afspreken voor een interview? We horen graag of jullie dat ook leuk zouden vinden."

Hij had het echter naar een mailadres gestuurd dat we tijdens de vakantie niet uitlazen, waardoor we het pas na terugkomst in Nederland zagen.


Route:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten